Hoppa till innehåll

Karbenning del 2

26 november, 2018

Rättsväsendets haveri i Karbenning.

 

Karl Hedin, känd industriman, häktades under uppseendeväckande (minst sagt) former den 26 oktober. Även ytterligare fyra häktades för samma påstådda jaktbrott. Samtliga har nu släppts ur häkte den 26 november.

Samtliga är vanliga hederliga medborgare som sköter sitt och betalar skatt. Karl Hedin har dessutom lagt ned ett stort samhällsarbete på att resa runt på landsbygden och föreläsa om vargens härjningar och problem för alla som är verksamma på landsbygden. Ett arbete som myndigheterna borde ha gjort, men struntat i.

Redan 2013 tog Riksdagen ett antal beslut om varg, bland annat att antalet ska begränsas där koncentrationen är stor, samt att myndigheterna ska förbättra dialogen med de drabbade. Båda dessa beslut har berörda myndigheter struntat i.

Den påstådda tjuvjakten och den legala vargjakten har samma mål: Att begränsa antalet vargar!

Redan för 10 år sedan publicerade doktoranden Serena Cinque sin rapport som fastslog att det är myndigheternas agerande som skapar polariseringen inom rovdjursförvaltningen. Cinque varnade även för att en hårdnackad och ohörsam attityd från myndigheter kan rasera det förtroende som normalt finns. När allt förtroende är borta så är processen i stort sett irreversibel. En mycket farlig situation! Har inte berörda myndigheter lärt sig något från det kompletta fiaskot i Lillhärdal och i Sjunda?

Vi ser den obehagliga häktningen av Karl Hedin (iförd fångkläder och handfängsel) som en politisk manifestation på grund av Karls samhällsengagemang i en aktuell fråga.

Så vill vi inte ha det!

Våra krav är:

  1. Förklara Karl Hedin och de övriga fyra fria från misstankar omedelbart och återlämna deras tillhörigheter. Dessa personer tillhör inga ”kriminella gäng” och ska inte behandlas som så.
  2. Offentliggör namnet på den ”källa” som ska ha upplysningar om det påstådda brottet. Detta behövs för någon form av trovärdighet i åklagarens agerande.
  3. Riksdagen måste ta beslut om en översyn av straffskalan för denna typ av påstådda jaktbrott. Det ingår i förtroendeskapande åtgärder att straff uppfattas som balanserade. Det är inte rimligt att straffskalan för att avliva en varg som rivit dina får eller din bästa jaktvän är högre än straffet för att rattfull köra på och döda en 8-årig flicka som går på trottoaren på väg till sin kompis födelsedag.
  4. Riksdagen måste besluta om att en socioekonomisk analys ska göras lokalt i samtliga län som drabbas av varg. Art-och Habitatdirektivet föreskriver att en sådan utredning skall göras.

Och den skall göras lokalt med deltagande av de som drabbas.

Roger Engstrand,

För Fb-gruppen ”Vi som stöder Karl Hedin”.

Vi är för närvarande (kl 11.30 den 26/11) 17020  medlemmar och ökar med ca 1000 personer om dagen!

För mer info: Kontakta Lisa Kiderud eller Roger Engstrand

Annonser

From → Inlägg

Kommentarer inaktiverade.

%d bloggare gillar detta: